Επιστροφή και απουσία…

Επέστρεψα και μπήκα ξανά στην καθημερινότητα. Σε μια καθημερινότητα που γιορτάζει. μεταπασχαλινά και Πρωτομαγιάτικα. Και με μελαγχολικά συναισθήματα ύστερα από το άδικο τέλος του Μάριου Τόκα.
Ο Μάριος υπηρέτησε με σύνεση το ελληνικό τραγούδι. Ακολούθησε τους δρόμους του μελωδισμού, ενός ελληνικού –μεσογειακού bel canto που κάνει τις παρέες να τραγουδούν και να ονειρεύονται. Θα πρέπει να πω πως κάτι τέτοιο είναι πολύ ωφέλιμο στη σημερινή εποχή γιατί δίπλα στα άλλα, τα πιο σύγχρονα και ηλεκτρικά ακούσματα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα τραγούδια εκείνα που κάνουν τις παρέες να ενώνονται με ωραίες μελωδίες.
Ο Μάριος είχε την κακή και άδικη μοίρα να έχει σύντομη ζωή. Άφησε πίσω του όμως τραγούδια που αγαπήθηκαν και έγιναν σεβαστά από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Ήταν άνθρωπος σεμνός και οικείος προς τους άλλους και πάντα πρόθυμος να συμπαρασταθεί όταν και όπου χρειαζόταν. Μετά τον θάνατό του μάθαμε οι πολλοί πως ήταν ένας αγωνιστής που αφιερώθηκε στον Κυπριακό αγώνα, γεγονός που ποτέ δεν το προέβαλε. Σημάδι απόλυτης σεμνότητας. Οι κοντινοί του φίλοι και συνεργάτες αναφέρουν πως ως την τελευταία στιγμή προγραμμάτιζε και έφτιαχνε τα πλάνα του, παρ’ όλο που γνώριζε πως παραμόνευε από κοντά ο Χάρος…
Νομίζω πως με την παρουσία του, η Κύπρος και η Ελλάδα, συνδέθηκαν με μελωδίες θαλασσινές, εύκολες, προσιτές. Η απουσία του όμως τα διέκοψε βίαια όλα αυτά.
Εχθές, στην κηδεία του, ένα πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία κατοικία. Κόσμος γνώριμός του που συναναστράφηκε μαζί του λίγο, ή πολύ, ή και καθόλου. Αυτός ο κόσμος πήγε για να αποχαιρετήσει έναν γελαστό, σεμνό και χρήσιμο πολίτη.

(την 1η Μαϊου, την επαύριο της κηδείας του Μάριου. )

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Καταχωρήσεις πριν από 4/2010. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s