ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

(Αθήνα, 18/3/2010)

Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτή την επιστολή, ίσως να μην είναι “καλλιτεχνικός” και δεν περιέχει καμία “αισθητική πρόταση”. Έχει να κάνει με μια καταγγελία και αν χωράει δίπλα στις τόσες άλλες των ημερών, θα σας παρακαλούσα να τη δημοσιεύσετε.
Είναι η περίοδος που αρχίζει να κινείται η μεγάλη συζήτηση γύρω από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, που, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πρόταση του “Καλλικράτη” φτιάχνουν ένα τοπίο προβληματισμού γύρω από θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ενδιαφέροντα.
Εγώ θα προσθέσω σ’ αυτά την αγανάκτηση, τον θυμό, την οργή, των πολλών συναδέλφων μου, συνθετών- μουσικών- τραγουδιστών, ηθοποιών, που κλείνουν συμφωνίες με τους δήμους (με τα Πνευματικά Κέντρα) για συναυλίες σε Φεστιβάλ, για θεατρικές παραστάσεις κλπ, και οι ίδιοι οι δήμοι αθετούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αδιαφορώντας για τα χρεωστούμενα. Το δυσάρεστο είναι πως οι δήμοι και τα συμβούλιά τους προσποιούνται και πολιτικές επιλογές («κόκκινος δήμαρχος», «πράσινος δήμαρχος») και συγχρόνως συμπεριφέρνονται απαξιωτικά δίχως να λογοδοτούν πουθενά, αφήνοντας χρέη πολλών χρόνων, στερώντας από πολλούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν, τα χρήματά τους.
Απόλυτη μιζέρια! Χρωστούν χρήματα σε όλο το καλλιτεχνικό φάσμα (συμπεριλαμβανομένων και θεατρικών θιάσων, καλλιτεχνικών γραφείων, κλπ). Στην περίπτωση που κάποιος καταφύγει σε αγωγές, καταταλαιπωρείται με αναβολές, δικηγόρους και ελληνικό δημόσιο, μπαίνοντας για τα καλά σε ατμόσφαιρα …Κάφκα.
Παρακολουθώ τις δηλώσεις των δημάρχων που αγωνίζονται (δήθεν) για τον πολίτη και τον …πολιτισμό, γνωρίζοντας πως και τα δύο τα έχουν καταγράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν αναφέρομαι σε όλους τους δήμους, αλλά όλοι οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου γνωρίζουν πολύ καλά ποιους εννοώ… Το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και οι κομματικοί φορείς που εκπροσωπούν τους δήμους αυτούς, αδιαφορούν και αυτοί με τη σειρά τους στις έντονες διαμαρτυρίες μας. Χάος…
Επαναλαμβάνω πως δεν εκπροσωπώ κανέναν, αλλά είμαι σίγουρος πως πολλοί συνάδελφοί μου θα ήθελαν να συνυπογράψουν αυτή τη συσσωρευμένη αγανάκτηση προς όλους εκείνους που θα ζητήσουν και πάλι ψήφο για να εξυπηρετήσουν «το λαό»… Είμαστε παλιοί πλέον στο χώρο και τέτοιες συμπεριφορές εξυπνακίστικης διάθεσης περί πολιτισμού, πασπαλισμένης με μεταμοντέρνο “προοδευτισμό” από παρόντες και μέλλοντες “τοπικούς άρχοντες”, δεν αποφέρουν παρά μόνο την οργή μας.

Νότης Μαυρουδής (Αθήνα, 18/3/2010)
(συνθέτης –κιθαριστής)
notismavroudis@gmail.com

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Καταχωρήσεις πριν από 4/2010. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s