Υπάρχει; δεν υπάρχει;

Υπάρχει; Δεν υπάρχει;

Ο θεατρολόγος και άξιος διανοούμενος Κώστας Γεωργουσόπουλος, επί χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, εξαπολύει τα βέλη του σήμερα από τη στήλη του ¨Το πνεύμα του τόνου¨ και με τον τίτλο ¨Μια από τα ίδια¨ εναντίον των blogs, chats, facebooks, You Tubes, sites, και λοιπές δυνάμεις.
Δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο λόγο να αντικρούσω το θυμό του, αλλά μου έκανε εντύπωση το τσουβάλιασμα όλων των μέσων του διαδικτύου από έναν άνθρωπο που γράφει για να επικοινωνεί ο κόσμος με τα ποικίλα θέματα που καταπιάνεται (με ειδικό βάρος στον πολιτισμό).
Αξίζει να διαβάστε το κείμενό του:

¨Οι παλαιότερες γενιές κυρίως των παρθένων αλλά και των αμούστακων μειρακίων άνοιγαν λευκώματα, έγραφαν ημερολόγια και πάσαραν ραβασάκια κάτω από τα θρανία στους εκλεκτούς της καρδιάς τους. Και τι δεν γράφονταν εκεί, στιχάκια γνωστών ποιητών έως αυτοσχέδια πρωτόλεια, ευχές, όνειρα και ουτοπικές ονειρώξεις.
Τα πράγματα δεν άλλαξαν (φευ), απλώς μεσολάβησε το ηλεκτρονικό και ψηφιακό σύστημα ώστε οι ίδιες σάχλες, τα ίδια κουτσομπολιά, η ίδια, επιτρέψτε μου, κουραδοφιλοσοφία, οι εκρήξεις αλληλεγγύης, οι ρομαντικές κορόνες, οι ανθρωπιστικές εκκλήσεις κατακλύζουν τα facebooks, τα YouΤubeς, τα sites, τα blogs και τα chats.
Θριαμβεύει όμως τώρα και η παλαιά επαρχιώτικη, μικροαστική μιζέρια των ανωνυμογράφων. Παλαιότερα κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, δειλοί, ανέραστοι, ζηλιάρηδες, κομπλεξικοί έστελναν τις βρωμερές επιστολές τους και συκοφαντούσαν, υπονόμευαν, κατάγγελλαν, βωμολοχούσαν. Όπως και τώρα: ξερνάνε οι ανίκανοι, οι συμπλεγματικοί, οι ατάλαντοι, τα ρετάλια, τα ρεμάλια και τα ψυχωτικά κουρέλια το φαρμάκι τους εναντίον των επωνύμων και ανυπεράσπιστων.
Μόνη άμυνα: αγνοήστε τους, το Διαδίκτυο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Μπορείς να το πεις¨

Ομολογώ πως το τελευταίο που το γράφει με κεφαλαία «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ» με έκανε να σκεφτώ μήπως και ζούμε εμείς οι υπόλοιποι σε έναν άλλον κόσμο, αγνοώντας τον παλαιότερο και τις αξίες του. Αντιθέτως, όλο και περισσότερο τονίζουμε την ανάγκη δεοντολογίας και ηθικής σ’ αυτόν τον καινούργιο κόσμο της πιο ελεύθερης έκφρασης που ο έλεγχός της έχει φέρει τις ως τώρα εξουσίες σε δυσχερή θέση, επιτρέποντας¨ σε εκατομμύρια χρήστες (ως επί τω πλείστον νέες γενιές) να επικοινωνούν με έναν διαφορετικό τρόπο.
Ασφαλώς και τα προαναφερόμενα μέσα περιέχουν και την ¨αλητεία¨ που δεν μπορεί να εκλείψει από πουθενά, αλλά είναι τυφλό να υποστηρίζει κανείς πως ο κίνδυνος της όποιας επικοινωνιακής παραμόρφωσης είναι αυτά τα μέσα του διαδικτύου.
Οι ανώνυμοι γραφειάδες του διαδικτύου, όντως ξερνάνε χολή και τούτο είναι πρόβλημα, αλλά θυμάμαι κι εγώ τη συγχωρεμένη τη θεία μου την Τούλα που έμεινε ανύπαντρη (αυτή η καλλονή της εποχής) μόνο και μόνο επειδή σε κάθε υποψήφιο σύζυγο αποστέλλονταν ανώνυμες επιστολές που την διέσυραν ανεπανόρθωτα.
Το Διαδίκτυο ΥΠΑΡΧΕΙ και βασιλεύει! Και, ή θα λειτουργεί με ανθρωπιά σε έναν κόσμο που θα δημιουργεί εν τω μεταξύ έναν επικοινωνιακό πολιτισμό αξιοπρεπή, ή διαφορετικά, όλα θα είναι προβληματικά και οι ¨ανώνυμοι¨ θα μπορούν πάντα να εκθέτουν τη θεία Τούλα, είτε με επιστολές, είτε με mails…
Υπάρχει λοιπόν ή δεν υπάρχει, αυτή η επικοινωνιακή ηθική;
Μόνο περί αυτού μπορούμε να συζητάμε και όχι για το μέσον του διαδικτύου και να κάνουμε πως δεν το βλέπουμε…

Νότης Μαυρουδής
(21/5/2010, από το σημερινό μονόστηλο του Κώστα Γεωργουσόπουλου στα Νέα)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Υπάρχει; δεν υπάρχει;

  1. Ο/Η grigoreastar λέει:

    Η ζωή προχωρά και τα ‘εργαλεία’ αλλάζουν. Κάποιοι ακολουθούν και τα νέα, κάποιοι μένουν μόνο στα παλαιότερα και καλά κάνουν. Αλλά το να αφορίζει κάποιος έτσι αβίαστα στο σύνολο τους τα νέα (εργαλεία) , μόνο σαν προσωπική ‘τεμπελιά’ εγώ θα μπορούσα να το εκλάβω. Μου κάνει εντύπωση βέβαια, διότι τον κο Γεωργουσόπουλο, παρόλο που δεν συμφωνώ συχνά μαζί του, μόνο για ‘τεμπέλη’ δεν τον είχα!

  2. Ο/Η Spyrus λέει:

    ο απόλυτος αφορισμός συνήθως είναι ανώφελος. Το ίδιο και ο αφορισμός του κου Γεωργουσόπουλου. Το internet είναι σε θέση να προσφέρει πολλά-περισσότερα απ’όσα οι περισσότεροι γνωρίζουν ή υποψιάζονται. Σε ένα μπλόγκ, καλή ώρα σαν αυτό, καθε μύνημα μπορεί να συζητηθεί, να υπάρξει αντιπαράθεση, συμφωνία και διαφωνία. Όλα αυτά όχι μονάχα μεταξύ ενός αναγνώστη και του αρθρογράφου, όπως σε μια εφημερίδα, μέσω προσωπικών επιστολών, αλλά όλοι με όλους, μια ανοιχτή «αρένα» διαλόγου, στην οποία όλοι συμμετέχουν και όλοι μπορούν να συζητούν. Κάτι τόσο καινοτόμο είναι δυνατόν να το βγάλουμε άχρηστο? Όπως είπε ο κος Μαυρουδής, με κάθε τρόπο μπορεί να υπάρξει η ανώνυμη συκοφαντία. Πριν αποκτήσουμε όλοι τηλέφωνα, δεν υπήρχε κουτσομπολιό? Μετά τον πχ 10ο άνθρωπο στον οποίο έφτανε το «νέο», γινόταν ασαφής η πηγή του.
    Όσοι διατείνονται (όχι απαραίτητα ο κος Γεωργουσόπουλος) ότι στηρίζουν το διάλογο, τη συναίνεση, τη δημοκρατία κλπ, και προχωρούν σε τέτοιου είδους συνειδητή απόρριψη (ο καθένας εφόσον το θελήσει μπορεί να γίνει χρήστης-επομένως η μη χρήση του διαδικτύου είναι συνειδητή) αυτού του θαυμαστού μέσου, δε λένε τίποτα. Έχοντας ως λουσάτη και εντυπωσιακή βιτρίνα βαρύγδουπες λέξεις, δημιουργούν διάφορα πυροτεχνήματα, τα οποία υποτίθεται ότι στηρίζουν τα παραπάνω, όμως τελικά αποδεικνύονται να είναι οι πρώτοι που συντελούν στον τραυματισμό τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s