Αυλαία του θεάματος μιας Τέχνης…

Έναρξη ποδοσφαιρικού θεάματος
Σήμερα ανοίγει η αυλαία του Μουντιάλ και όλοι εμείς της μουσικής (της σοβαρής μάλιστα) υποκρινόμαστε αδιαφορία σε μια τέτοια τελετή έναρξης που θα κρατήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον επί ένα εικοσαήμερο. Οι οργανωτές συναυλιών και οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί που οργανώνουν τα φεστιβάλ έχουν ήδη προνοήσει να αποφεύγουν ημερομηνίες που συμπίπτουν με σημαντικότερους αγώνες, για να μην διακινδυνεύουν να εκθέσουν τους καλλιτέχνες σε άδειους χώρους. Για όσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η γιορτή της μπάλας, θα υποχωρήσουν οι ¨αποκαλύψεις¨ και οι ¨αποκλειστικότητες¨ της ιδιόμορφης (και εν μέρει δικαιολογημένης) ανθρωποφαγίας όσων πλούτισαν ασύστολα εις βάρος του κράτους και ημών όλων. Τα σκάνδαλα που μας ταλανίζουν θα υποχωρήσουν ως μόνιμο θέαμα, για να δώσουν τη θέση τους στην τέχνη του ποδοσφαίρου.

Είπα ¨τέχνη¨! Μήπως υπερβάλω; Μήπως προκαλώ τους πολύ λόγιους συναδέλφους μου ή τους άλλους παλαιότερους συντρόφους μου που -θυμάμαι- είχαν (και συνεχίζουν να έχουν) στο μυαλό τους την παλαιά εκείνη ρήση, περί ¨όπιο του λαού¨; Παρακολουθώ σε έντυπα σοβαρά (και στη διαδικτυακή πλατφόρμα) πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι της τέχνης δημοσιεύουν σκέψεις και θεωρίες περί ποδοσφαίρου και της μαγείας της μπάλας.
Τις συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις και συντάσσομαι σε μία συζήτηση περί της ¨τέχνης του ποδοσφαίρου¨ αφού συγκεντρώνει και αυτή όλα όσα στοιχεία χρειάζονται που συνθέτουν Τέχνη. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται κι αυτό φαντασία, τεχνική, σωματική αντοχή, στρατηγική, πειθαρχία, αναρχία, τακτική, υπολογισμό, γεωμετρία, συναδελφικότητα, εμπειρία, ανακλαστικά, γνώση του χώρου, του χρόνου, άθλημα των φτωχών, των πλουσίων, ανάπτυξη της φαντασίας και άλλες χίλιες κρυφές ή φανερότερες αρετές…
Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι μέρες αυτές είναι ημέρες γιορτής και το γεγονός πως συγχρόνως είναι μια γερή παγκόσμια μπίζνα που ακόμα και αυτή η διπλωματία υποκύπτει και προσαρμόζεται, δεν με κάνει λιγότερο ενθουσιώδη μπροστά σ’ αυτό το θέαμα.
Μήπως οι τέχνες διαφέρουν από την κερδοσκοπική τους διάσταση; Οι κερδοφόρες τέχνες με το κερδοφόρο ποδόσφαιρο έχουν περισσότερο κοινά σημεία, παρά διαφορετικά. Οι παρεκτροπές και οι χαουλιγκανισμοί του ποδοσφαίρου είναι τα συμπτώματα της παγκόσμιας κρίσης αξιών που υπάρχουν εν αφθονία στον πλανήτη Γη.
Θα προέτρεπα γι αυτές τις μέρες, τους απανταχού συναδέλφους μου να δουν ποδόσφαιρο και να μειώσουν τις ώρες μελέτης της κιθάρας (ή των άλλων οργάνων)… Θα καταλάβουν πως η τέχνη της μπάλας μπορεί να γίνει εργαλείο δουλειάς γιατί στο ποδόσφαιρο, αυτό που συναντάει κανείς στο βάθος, είναι η ανθρώπινη επεξεργασία σκέψης.

Νότης Μαυρουδής
(11/6/2010, λίγο πριν την έναρξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη Ν. Αφρική)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

2 Responses to Αυλαία του θεάματος μιας Τέχνης…

  1. Ο/Η Κ. Λυγνός λέει:

    Είναι εντάξει να προωθήσω το σχόλιο για ανάρτηση στο blog «¨Εν χορδαίς και οργάνοις» του συνεργάτη μας «Μαικήνα»;

    Κ. Λ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s