Tο τραγικότερο οικολογικό σήριαλ…

ΣΟΥΜΑΡΙΣΤΑ 8
(Αλιεύοντας στο τοπίο, από δω κι από ‘κει…)

Ο αειθαλής Μίκης βρέθηκε στην ΕΡΤ και παραστάθηκε στην πρόβα της Συμφωνικής ορχήστρας στα κλασικά έργα του. Δεν παρέλειψε να μιλήσει στους μουσικούς για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. • ¨Εμείς οι Έλληνες-είπε-στηριζόμαστε στον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη, στον Ρίτσο και τον Σεφέρη για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες¨ και εκείνοι κοιτάζανε αμήχανοι και ακούγανε με σεβασμό τον έμπειρο μουσουργό.
• Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι αρχαίοι τραγικοί και οι ποιητές μπορούν να στηρίζουν το ¨φρόνημα¨. Ας είμαστε ρεαλιστές. Πάντα η απειλή της ανεργίας και των μουσικών είναι η μεγαλύτερη αιχμαλωσία της σύγχρονης εποχής.
• Κατά πόσο ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης μπορεί να είναι αντίβαρο του σημερινού χάους, ακόμα το ψάχνουμε…
10.000.000 είναι οι φίλοι στο face book της Lady Gaga και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της!
• Μα βέβαια, το απόλυτα πετυχημένο βιομηχανοποιημένο είδωλο της εποχής μας (ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί), κατακτά το ευρύ κοινό στηριγμένη στις ιδιομορφίες (και τις παραμορφώσεις) μιας αγοράς προϊόντων που στηρίζονται στη σεξιστική σαχλαμάρα και το κιτς.
Όσον αφορά στο face book των 10.000.000 ¨φίλων¨, εκεί ο κάθε πικραμένος περιέχει μέσα του την άβυσσο. Τι μετρήσεις και τι αναλύσεις να κάνεις; Ας το να πάει…
Διάβασα πως μέτρησαν συγκεντρωτικά τις τσίχλες που σκούπιζαν οι καθαριστές του τεράστιου χώρου των εκδηλώσεων στη Μαλακάσα μετά τις συναυλίες των συγκροτημάτων. Γύρω στα 250 κιλά πατημένες τσίχλες! Για σκεφτείτε πόσα τρισεκατομμύρια μασήματα…
• Πάντως , αυτό μου θυμίζει αντιστρόφως τη συζήτηση που είχα το 2008 με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό κο Σταυρόπουλο, που μου είχε πει πως όταν ξεκίνησε το Μετρό, ο Οργανισμός είχε προμηθευτεί με ειδικά ξυραφάκια για να ξεκολλούν οι τσίχλες, ώστε να καθαρίζουν τα δάπεδα των σταθμών.
• Η καθαριότητα, η ομορφιά και η τάξη όμως, έγινε αντικείμενο σεβασμού από τον κόσμο και δεν χρειάστηκε ποτέ να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ξυραφάκια! Μπράβο οι Έλληνες!!!
• Σημειολογικά, πολύ ενδιαφέρον.
Εκεί στην ΕΡΤ το θέμα των ανανεώσεων των συμβάσεων και των προσώπων είναι τεράστιο. Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει τους πολιτικούς προϊστάμενους Ραγκούση και Γερουλάνο αυτό το θέμα.
• Πάντως, μια τέτοια ανανέωση παραγωγών είναι άκρως επιτακτική σε έναν κρατικό οργανισμό όπου οι μιντιακές ανάγκες προϋποθέτουν σοβαρότητα και εγκυρότητα λόγου και παρουσίας. • Εάν οι πολιτικοί υπεύθυνοι θέλουν να σεβαστούν τα κρατικά μίντια, θα πρέπει να επανατοποθετήσουν τα πρόσωπα (και την ποιοτική συνεισφορά τους) μέσα στην καθημερινή επικοινωνία με ένα διαρκώς απαιτητικό κοινό.
• Γνωρίζοντας τα του κρατικού ραδιοφώνου, το πρόβλημα των ανανεώσεων των συμβάσεων έχει χτυπήσει κόκκινο! Τώρα πλέον, που όλος αυτός ο εξειδικευμένος κόσμος του ραδιόφωνου βιώνει σοβαρότατη κρίση, με τις διακοπές συμβάσεων, ας μελετηθούν με σοβαρότητα παρακαλώ οι καινούργιες συνεργασίες και όχι με κριτήρια ¨ημετέρων¨, θέμα που στην ΕΡΤ υπάρχει …παράδοση, τις περισσότερες φορές, κατάπτυστη….
• Πάντως, παρ΄ όλους τους καινούργιους τρόπους προσλήψεων σε νομική βάση που έχουν εξαγγελθεί, δεν εμπιστεύομαι την εντιμότητα του εν λόγω μηχανισμού στελέχωσης.
• Άραγε, ως δια μαγείας, ένα μαγικό ραβδάκι θα αποκαταστήσει δήθεν την ¨παράδοση¨ των προσλήψεων, που πάντα στηριζόντουσαν όχι στην αξιοκρατία αλλά στις παντός είδους γνωριμίες και εξυπηρετήσεις, από κομματικές έως φιλικές; Μμμμμμ…
Η Ισπανία το πήρε με το σπαθί της το Μουντιάλ σε έναν αγώνα που βρήκε ένα ζόρικο αντίπαλο. Και η Ολλανδία ήταν χάρμα ιδέσθαι!
• Όμως, από τότε που έχασε η Αργεντινή από την Γερμανία, πάντα σκεφτόμουν έναν ηττημένο Μαραντόνα. Δεν είναι τόσο οικείο να αναφέρεται κανείς σ’ αυτή τη λαϊκή παγκόσμια φιγούρα που χρόνια τώρα δεν σταμάτησε να απασχολεί τα ΜΜΕ του πλανήτη.
• Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν πάντα ένας νικητής αφού κατάφερνε να απασχολεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και χωρίς τη μπάλα, και χωρίς το ποδόσφαιρο.
• Τώρα, με το Μουντιάλ και τον απόηχό του, κατάφερε να υπερβαίνει την Εθνική Αργεντινής. Για τα διεθνή μίντια, ήταν εκείνος ο πρωταγωνιστής και υπερέβαινε την ομάδα. Σ’ αυτόν στράφηκαν οι προβολείς και οι τηλεοπτικές κάμερες. Ήταν ο Ηγεμόνας μιας ολόκληρης αντίληψης, όχι μόνο του ποδοσφαίρου αλλά και της λατινοαμερικάνικης (και όχι μόνο) κουλτούρας λαϊκών ειδώλων.
Απόλυτο κομφούζιο διεκδικήσεων! ¨ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ¨ διαβάζω στην καταχωρημένη διαφήμιση από την ¨Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων¨ που το 80% των εσόδων τους (όπως δηλώνουν) προέρχονται από τα τσιγάρα!
• Ζητούν λοιπόν από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας ¨να κατανοηθεί το πρόβλημα¨ των διαφυγόντων κερδών από τις φορολογίες επί των προϊόντων καπνού, που σημαίνει, να ευνοηθεί η αγορά των τσιγάρων, δηλαδή, να παραβιαστεί η ευρωπαϊκή εντολή, πέρα από το οξύτατο πρόβλημα της υγείας εκατομμυρίων πολιτών.
Άβυσσος η ψυχή των συνδικάτων…
Χορηγοί, Χορηγίες, Χορηγούμενοι. Κάποτε (από τη δεκαετία του 1980) θεωρήθηκε πως θα τόνωναν ιδιαιτέρως την καλλιτεχνική δημιουργία.
• Έκτοτε, μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και επικράτησε μια κατ’ εξοχήν φοροαπαλαχτική θεώρηση του Χορηγού προς τον Χορηγούμενο και οι Χορηγίες εξελίχθηκαν κάτι σαν …ακρωτήρι ελπίδας για όσους αναζητούν οικονομική συμπαράσταση σε δημιουργικές προσπάθειες.
• Η ¨Καθημερινή¨ της 11/7 είχε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα γύρω από το θέμα και γράφει πως: ¨Αν τα επόμενα χρόνια που οι κρατικοί πόροι θα είναι μηδαμινοί, δεν εισρεύσουν περισσότερα χρήματα από χορηγίες στον πολιτισμό, τότε θα δούμε φαινόμενα κανιβαλισμού ανάμεσα στους φορείς¨ και συνεχίζει: ¨Όλοι θα κονταροχτυπιούνται για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους και θα ισχύει «ο θάνατός σου η ζωή μου»¨.
• Αυτά τα λέει κάποιος διευθυντής ιδιωτικού μουσείου που το όνομά του δεν αναφέρεται.
• Εν τω μεταξύ, η έγκυρη εφημερίδα προσθέτει: ¨Μεσούσης της ύφεσης, θεατρικοί οργανισμοί, χώροι μουσικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, αρχαιολογικά μουσεία και πινακοθήκες πρέπει να βγουν προς άγραν χορηγών σε συνθήκες αντίξοες και εχθρικές¨
• Αλήθεια, υπάρχει και ένας νόμος περί χορηγιών που δεν τον γνωρίζουμε και ετούτο ίσως προέρχεται από το γεγονός πως οι χορηγίες τοποθετήθηκαν εξ’ αρχής σε πολυσύνθετες (και πολυέξοδες) παραστάσεις και καλλιτεχνικές παραγωγές σε επίπεδο Μεγάρου Μουσικής ή Αρχαιολογικών Μουσείων.
• Είναι ένα τεράστιο θέμα που έχουμε μεσάνυχτα (συμπεριλαμβανομένου εμού).
• Η σύγχρονη εποχή δεν ευνοεί πάντως τις χορηγίες καλλιτεχνικών έργων και πράξεων. Θα αναμένουμε παρατηρώντας το άσπρισμα των μαλλιών μας…
• Τουλάχιστον όσοι από εμάς δεν άσπρισαν ακόμα.
Αυτή η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού από την BP, είναι το τραγικότερο οικολογικό σήριαλ των τελευταίων μηνών.
• Ακόμα και τώρα, οι απίστευτοι αυτοί τεχνοκράτες, καταστροφείς του υποθαλάσσιου πλούτου που εν μια νυχτί τον μετέτρεψαν σε χειρότερη χαβούζα από τη δική μας Ψυτάλλεια, σκορπώντας τον θάνατο κάτω και πάνω από τη θάλασσα, σε τεράστιες ακτίνες θαλασσινών μιλίων, ακόμα -λένε- ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο καπάκι για να κλείσουν την εκροή πετρελαίου που κάνει να ξεχύνονται καθημερινά 15.000 βαρέλια!!!
• Ασύλληπτο! Όποια φωνή θέλουμε να βγάλουμε από μέσα μας μένει βουβή. Πολλές φορές τα μεγέθη των καταστροφών ξεπερνούν κάθε δική μας συλλογική κραυγή και μένουμε άφωνοι, άβουλοι, ανενεργοί, αμήχανοι, ανήμποροι, απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα.
• Ναι, βέβαια, είναι μακριά μας το κακό… Όσοι από εσάς το πιστεύετε αυτό, πάρτε το πίσω!
• Όλος ο κόσμος είναι ένα σώμα. Κάποια στιγμή, μια αμυχή του μικρού δακτύλου, μπορεί να γίνει αιτία μόλυνσης σε ολόκληρο το σώμα…
• Εγώ, έχω ήδη σταματήσει να βάζω βενζίνη από αυτούς.
• Διαβάζω ανελλιπώς την Πόπη Διαμαντάκου στα ΝΕΑ, σχετικά με την τηλεόραση και τα καθημερινά της καμώματα . Ευθύβολη, με σύγχρονη ματιά στα γεγονότα, με σφαιρική γνώση γύρω από μιντιακά ζητήματα, δεν χαρίζεται σε τίποτα και σε κανέναν.
• Διαβάστε την. Θα κερδίσετε μια γνώμη που δεν έρχεται από το πουθενά και δεν την ξοδεύει δίχως τεκμηρίωση. Είναι –κατά τη γνώμη μου-ότι πιο έγκυρο και πιο ελπιδοφόρο στο ύποπτο παιχνίδι της πληροφορίας και της ενημέρωσης…
Νότης Μαυρουδής
(12/7/2010, από την επικαιρότητα των ημερών)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tο τραγικότερο οικολογικό σήριαλ…

 1. Ο/Η Ολγα Τριάντου λέει:

  Νότη γειά σου. Ενδιαφέροντα τα θέματα που έθιξες. Όσον αφορά τη BP, οι υποχρεώσεις της στην Αμερική είναι πολύ χαλαρές, γιατί οι εκάστοτε Πρόεδροί της προέρχονται απο τα πετρέλαια. Ακουσα στον Άρη Χατζηστεφάνου (αν δεν κάνω λάθος) ότι σε άλλες χώρες τηρεί μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας, στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ ήταν πιο χαλαρά. Πως είναι δυνατόν να κάνεις θαλλάσια εξόρυξη χωρίς να έχεις έτοιμη και τη λύση σε περίπτωση καταστροφής;;
  Ευθύνη είναι μεγάλη του Ομπάμα που ολιγώρησε η καλύτερα αδιαφόρησε.

  Συμφωνώ απόλυτα για την Διαμαντάκου, εξαιρετική. Είναι από τους ελάχιστουςή και η μοναδική που δεν έχει αλλοτριωθεί.
  Ποιά άραγε είναι η γνώμη της για το «αφιέρωμα» που έκανε ο Τριανταφυλλόπουλος στη Ζούγκλά για το Μίκη Θεοδωράκη;
  Και τι να λέει άραγε, για την συμμετοχή στο «αφιέρωμα» αυτό, προσώπων αξιόλογων (;) που πήραν στα σοβαρά τον Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος με άνεση κινείτε από τη Βίσση και τη Ζίνα στον ….. Θεοδωράκη ;;;;;;;;
  Γνωρίζει βέβαια ότι ο Μίκης πουλάει, γιατί είναι τεράστιου μεγέθους αλλά και γιατί μόνο αυτόν προβάλλουν στα κανάλια, γιατί αγνοούν τους υπόλοιπους.
  Με λύπησε πολύ η παρουσία του αγαπημένου μας Π.Κ.
  ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΟΜΟΙΟΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ. Εξάλλου τα όχι είναι πιο σημαντικά από τα ναι και ο Μίκης σήμερα πολλά ναι λέει.
  Απο τη Ντόρα Γιαννακοπούλου στην Αλέξια…, στον … Πάριο, και στον … Ρέμο.
  Αντε και με το καλό στη Βίση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s