προς τα πού αλήθεια βρίσκονται τ’ αστέρια;

ΣΟΥΜΑΡΙΣΤΑ 9

(Αλιεύοντας στο τοπίο, από δω κι από ‘κει…)

· Κεραυνός εν αιθρία!!! Τώρα, πριν από λίγο (στις 20:30) το άκουσα!

· Νίκος Κωνσταντόπουλος και Παναθηναϊκός πάνε μαζί!!!

· Άντε τώρα να πεις στα παιδιά σου πως ο ουρανός είναι πάνω και η γη κάτω… Όχι, θα σου πουν. Όλα μπορεί να μην είναι όπως τα ξέρουμε, αλλά ανάποδα.

· Παράδειγμα τρανό ο καινούργιος Πρόεδρος της ΠΑΕ, που, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, είναι ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού (της Αριστεράς και της προόδου).

· Τον γνωρίζω καλά: Έντιμος, πνευματικός άνθρωπος, έγκριτος νομικός, ιδεολόγος σταθερός, αριστερό πνεύμα ανεξάρτητο, αυτόνομος, δοτικός, έντονα αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, καλλιεργημένος, αγωνιστής των ιδεολογικών του επιλογών, συμπαραστάτης σε ό,τι θεωρεί πως θα πρέπει να το υπερασπιστεί.

· Και τώρα; Πώς θα …αναλυθεί η ποδοσφαιρική στροφή του και η ενασχόληση με ένα περιβάλλον όπως αυτό του ποδοσφαίρου που –πιστεύω πως- είναι ξένο προς την προσωπικότητά του.

· Το περιβάλλον αυτό είναι ένας κήπος με πολλά ¨λουλούδια¨ που είναι γνωστά και κάνουν τζιζζζζζζ…

· Για σκεφτείτε σύσκεψη των ΠΑΕ με Μπέο, Ψωμιάδη, Μαρινάκη και άλλα καλά παιδιά και τον Νίκο (Κωνσταντόπουλο) να αναλύει τις σκέψεις του σε μια γλώσσα που δεν θα είναι και η καλύτερη τής πιάτσας…

· Ξένο σώμα, αλλά θα πρέπει να πω πως ο Παναθηναϊκός έκανε κίνηση που θα εντυπωσιάσει ακόμα και το διεθνές ποδοσφαιρικό τοπίο. Όρισε Πρόεδρο έναν άνθρωπο που θα κινήσει τα νήματα όχι με τον κομπογιαννιτισμό της ποδοσφαιρικής κουλτούρας, αλλά με τη σωφροσύνη ενός έμπειρου οραματιστή.

· Είναι σίγουρο πως η ελληνική κοινωνία θα χρειαστεί χρόνο να χωνέψει ένα τέτοιο ρόλο ενός τέτοιου ανθρώπου. Με αυτή την έννοια, ο  Νίκος (Κωνσταντόπουλος) όλο αυτό το διάστημα, θ’ ακούσει τα σχολιανά του κι εμείς θα προσπαθούμε να καταλάβουμε προς τα πού αλήθεια βρίσκονται τ’ αστέρια…

· Είναι ωραία στας εξοχάς. Είναι και οι εποχές που λυσσάνε τα τζιτζίκια με το συνεχόμενο βουητό τους, που θυμίζει βουβουζέλα σε δάσος. Το κάθε δέντρο διαθέτει τουλάχιστον ένα τζιτζίκι και ποτέ δεν σταματούν. Όταν σταματάει το ένα αρχίζει το άλλο…

· Είναι μια χορωδία με ακατάπαυστο unissono που σηματοδοτεί καλοκαίρι και ραστώνη. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν κατηγορίες ήχων (οξύς-βαθύς-βαθύτερος) αλλά –ομολογώ- πως δεν ξεχωρίζω καλό ή κακό ήχο τζιτζικιών. Όλα μου φαίνονται ίδια κι απαράλλαχτα και μου στερούν έτσι την ευκαιρία να …επιλέξω τον ήχο που μ’ αρέσει.

· Για σκέψου πολυτέλεια. Να διαλέγεις το τάδε τζιτζίκι από το τάδε δέντρο, που έχει ωραιότερο βιμπράτο από το άλλο, ή εκείνο που η ψηλή γκάμα του φτάνει το σολ (πάνω από το πεντάγραμμο)… Αλλά, κάνοντας μια δεύτερη σκέψη, εξάγω το συμπέρασμα πως τα τζιτζίκια θα πρέπει να ανήκουν στην φωνητική κατηγορία των τενόρων. Τουλάχιστον αυτό επικρατεί στο αχανές ηχείο της φύσης.

· Το έλεγα εδώ και πολύ καιρό πως κάθε τόσο το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) θα βρίσκει το μπελά του με τις αδειοδοτήσεις των ηχητικά ακατάλληλων συναυλιών στο Αρχαίο θέατρο Ηρώδου του Αττικού. Κάθε καλοκαίρι όλο και κάποιο κρούσμα διαμαρτυρίας συμβαίνει σχετικό με τις αδειοδοτήσεις, για να μας απασχολεί το αιώνιο ζήτημα: ποιος έχει δίκιο; ποιος άδικο;

· Τώρα η σειρά τού πολύ καλού λαϊκού δημοφιλή συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου που διαμαρτύρεται για την άρνηση τού εν λόγω Συμβουλίου να του παραχωρηθεί ο χώρος, για να γιορτάσει τα 45 του χρόνια στο ελληνικό τραγούδι.

· Ο συνθέτης προτίθεται να παρουσιαστεί με τους τραγουδιστές Πασχάλη Τερζή και Μανώλη Λυδάκη και με την Ορχήστρα της ΕΡΤ.

· Τι το μεμπτό; Θα αναρωτηθεί κανείς.

· Η ιστορία των τελευταίων 20 χρόνων λέει πως η πρόταση του Νικολόπουλου δεν είναι χειρότερη από άλλες προηγούμενες παρόμοιου ύφους. Αντιθέτως, ο καλός συνθέτης διαθέτει μια πολυμορφία ηχητικών ειδών και ξέρει να υποστηρίζει τις μουσικές του με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λαϊκούς συνθέτες και είναι ευκαιρία, η πολιτεία να τιμήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό τραγούδι.

· Όμως, το πρόγραμμα σκοντάφτει στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΚΑΣ που πολλές φορές συμπεριφέρεται με την τακτική ¨είπα-ξείπα¨ παραχωρώντας άδειες σε περιπτώσεις που δεν χρειαζόταν (μη λες ονόματα…), όταν θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο χώρος του Ηρωδείου, ώστε να μη μετατρέπεται σε …ελληνάδικο, με ακατάλληλες (για τον συγκεκριμένο χώρο) καλλιτεχνικές παρουσίες και είδη μουσικής.

· Ομολογώ ότι με τη διάχυση της σύγχρονης αντίληψης πως ¨όλα δικά μας είναι¨, δύσκολα μπορώ να επιχειρηματολογήσω για την τήρηση του αρχαίου Ωδείου σε αυστηρά εξειδικευμένο  χώρο παραστάσεων μουσικής, αρχαίου δράματος και σύγχρονου θεάτρου-χορού-μπαλέτου. Θα βρεθώ στη δυσχερή θέση να εξηγώ τα αυτονόητα και να απολογούμαι για προδιαγραφές που, ως φαίνεται, ορίζει η προσωπική μου αισθητική και τα όριά της στον πολύπλοκο κόσμο του σύγχρονου θεάματος και ακροάματος…

· Ωστόσο, ο Νικολόπουλος έχει δίκιο να απαιτεί την παραχώρηση και στο δικό του έργο. Η ασυνέπεια λόγων και πράξεων στις αποφάσεις του ΚΑΣ, του παραχωρεί αυτό το δικαίωμα. Έτσι, αφού αυτή η ίδια εντεταλμένη υπηρεσία δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες πως το Ηρώδειο θα πρέπει να φιλοξενεί (με το αζημίωτο βέβαια) εξειδικευμένες ηχητικά και ποιοτικά παραστάσεις, δεν μπορεί να αρνείται τον χώρο σε έναν λαϊκό δημιουργό που επί σαράντα πέντε χρόνια υπηρετεί ένα τραγούδι που αγαπήθηκε από μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

· Η επιστολή του Νικολόπουλου που διάβασα στις εφημερίδες στις 13/7, δεν έχει δίκιο να επιτίθεται στο νέο ή στο παλαιότερο ΠΑΣΟΚ, γιατί -απλούστατα-χάνει το στόχο του επειδή, στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο το ΚΑΣ.

· Είμαι σίγουρος πως ο συνθέτης, στο τέλος, θα αδειοδοτηθεί, όπως και τόσες άλλες εκδηλώσεις, που στο παρελθόν δοκιμάστηκαν από τις παλινδρομίες των συμβούλων που επί τόσα χρόνια (από την μεταπολίτευση και εντεύθεν) δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να συντονιστούν πάνω σε τέτοιους κανόνες αδειοδοτήσεων καταλληλότητας σε χώρους με ιστορική, αρχαιολογική αξία και παράδοση.
·
Και θα του ευχηθώ: Καλή επιτυχία σε όλα!!!

Νότης Μαυρουδής
(13/7/2010, Με την ευκαιρία του Νίκου Κωνστανόπουλου και Χρήστου Νικολόπουλου)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

3 Responses to προς τα πού αλήθεια βρίσκονται τ’ αστέρια;

 1. Ο/Η Βαγγέλης Γεωργίου λέει:

  Ενδιαφέρον το πείραμα με τον Κωνσταντόπουλο. Μου μοιάζει bras de fer: Αναρωτιέμαι ποιός θα νικήσει. Η ποδοσφαιροποίηση του όποιου προοδευτικού ιδεαλισμού ή η ανέλιξη της Θύρας 13 σε χώρο αριστερής διανόησης και προβληματισμού ? (το τελευταίο να το δώ κι ας πεθάνω..).
  Κακά τα ψέματα: Πρέπει να προφυλάσσουμε διαρκώς την υστεροφημία μας. Δεν το έπραξε…

  ΥΓ. Μήπως είναι καιρός να αρχίσεις συζητήσεις με τον Χατζηχρήστο ?

 2. Ο/Η Βαγγέλης Γεωργίου λέει:

  Νότη,
  Δεν είναι αναγνώσιμη η απάντησή σου. Αλλαξε γραμματοσειρά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s