Σημαία πεταμένη στο δρόμο…

ΣΟΥΜΑΡΙΣΤΑ 36
(Αλιεύοντας στο τοπίο, από δω κι από ‘κει…)

 • Αν αθροίσεις την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Αρχιεπισκοπή της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τι βγαίνει; γεγονός υψίστης σημασίας!
 • Εάν το γεγονός αυτό θα λάβει χώρα στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, τι συνάγεται; απόλυτος εύλογος συμβολισμός ύψιστης σημειολογίας.
 • Αυτές είναι και οι πρώτες εντυπώσεις με την είδηση πως ο κος Παπούλιας και ο κος Ιερώνυμος συμφώνησαν από κοινού στην πρόταση του κυρίου Μάνου (Μέγαρο Μουσικής) να τολμήσουν την προς τα έξω δράση σε ένα ευαίσθητο σημείο της υπανάπτυκτης πόλης της Αθήνας που χτυπιέται από την ρατσιστική υστερία και την αντιφατική καθημερινότητα.
 • Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, με συναυλία την Κυριακή 18/12,με χορωδίες, την Καμεράτα,  με Μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης, με ¨Άξιον Εστί¨, ¨Misa Criolla¨ και Γιώργο Νταλάρα.
 • Μία πολιτιστική δράση (με καθαρά πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική σημασία) ήταν και αναγκαία, ώστε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση μηνύματα, τώρα, λίγο πριν τις γιορτές της ορθοδοξίας γύρω από την γέννηση του Χριστού, αλλά και τα συνηθισμένα εορταστικά υποσχετικά λογύδρια των πολιτικών από τις τηλεοπτικές κάμερες…
 • Νομίζω πως είναι αυτονόητη και η δική μας συναίνεση γύρω από τέτοιου είδους ¨αφυπνίσεις¨ των θεσμικών παραγόντων που επί τέλους συμφώνησαν πως μια τέτοια πολιτιστική πράξη σηματοδοτεί εθνική προσφορά και αντικαθιστά την πολιτική φλυαρία που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το Ελληνικό κράτος ξοδεύει πολλή φαιά ουσία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα δίχως αποτελέσματα…
 • Διότι, στο κάτω της γραφής, τι είναι η χώρα μας; μην είναι τα όρη και τα βουνά της; οι κάμποι και οι θάλασσες; και για να το ετεροχρονίσουμε, μην είναι το μνημόνιο και η Τρόικα; οι αποτυχημένες πολιτικές και η παντελής αδυναμία οργάνωσης ενός αστικού κράτους;
 • Εκεί στον Άγιο Παντελεήμονα της Αχαρνών, το όλον μοιάζει με Ανθρώπινο Δράμα. Μαζεμένες όλες οι φυλές του Φαραώ, ανάμεσα σε Έλληνες που έχουν χάσει ουσιαστικά μεγάλο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων από την (θαρρείς) οργανωμένη υποβάθμιση του οικιστικού ιστού, που έχουν υποστεί την συνακόλουθη υποβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής, ακόμα και της …ελευθερίας κινήσεων και επικοινωνίας, που ο φόβος και η ανασφάλεια έχει χαραχθεί στην κοινωνία της γειτονιάς, που όλα αυτά μεθερμηνευόμενα σημαίνουν φοβική συμπεριφορά που φτάνει μέχρι ακόμα και σε ρατσιστική έκφραση, το ζητούμενο πλέον είναι οι σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο θεσμικό.
 • Ως τώρα, επιδείχτηκε μια μορφή αδιαφορίας, τόσης ώστε να διογκωθεί η δυσφορία και να δημιουργηθούν σοβαρά ρήγματα στην εμπιστοσύνη μεταξύ πολίτη και ευνομούμενης πολιτείας.
 • Ποια εμπιστοσύνη; εδώ και τόσα χρόνια (όχι πολλά) η πολιτεία κωφεύει στις έντονες καθημερινές καταγγελίες της άνισης συσσώρευσης αλλοδαπών (παράνομων και νόμιμων) που έκανε ώστε να αλλοιωθεί ο κοινωνικός ιστός και η φυσιογνωμία κάθε μνήμης ζωής της ευρύτερης γειτονιάς.
 • Αν συγκεντρώσουμε τις γειτονιές, τις περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και όπου αλλού συγκεντρώνονται οι φυλές των αλλοδαπών που αναζητούν ψωμί και στέγη, θα βγουν ποσοστά που το μέγεθός τους εντυπωσιάζει. Πόσο αντέχει ακόμα άραγε μια τέτοια συνέχεια που στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές, δίχως την προοπτική μιας στοιχειώδους ζωής ;
 • Η δοκιμασία αυτή είναι δίχως άλλο, ψυχοφθόρα. Σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής κρίσης, που όλα έχουν ανατραπεί με την συλλογική κατάθλιψη να κυριαρχεί, η διαρκώς αυξανόμενη δυσφορία στο θέμα της προσαρμογής των Ελλήνων με το αλλοδαπό στοιχείο, δεν είναι στα καλύτερα του.
 • Σε αυτή τη φάση, η πρωτοβουλία των τριών προαναφερομένων θεσμικών παραγόντων, μπορεί να είναι ουσιαστική. Ενέργεια και δράση μεταλαμπάδευσης ενός πνεύματος συνεργασίας προς τους συνανθρώπους μας που ξεριζώνονται από τη γη και τις πατρίδες τους για ένα κομμάτι ψωμί.
 • Στο κατώφλι του 2011, σε μιαν Ελλάδα ¨κουρελού¨, με έκδηλη την αγωνία της αυριανής ημέρας στα πρόσωπα όλων των πολιτών, είναι περισσότερο από αναγκαίες τέτοιες πρωτοβουλίες, με τον πολιτισμό να στέλνει μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.
 • Και οι τρεις θεσμοί (Προεδρία της Δημοκρατίας- Εκκλησία και Μέγαρο) μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Εάν περιοριστούν μόνο στην πολύμορφη συναυλία του Αγίου Παντελεήμονα, θα εκληφθεί ως ένα πυροτέχνημα προς εντυπωσιασμό, μια και –λόγω εορτάσιμων ημερών- οι υποσχέσεις και ο καλός ο λόγος πουλάει!
 • Ούτως ή άλλως αυτό το σημείο της πόλης, γύρω από την εν λόγω εκκλησία, έχει εξελιχτεί σε μια σημαία πεταμένη στο δρόμο που τρέχουν όλοι να τη σηκώσουν…
 • Η εκκλησία εκεί, θαρρείς και έπαψε να είναι σύμβολο της χριστιανοσύνης, παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλει σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Ο ρόλος της συγκεκριμένης εκκλησίας είναι πλέον το συμβολικό μίγμα μιας άδικης αντιπαλότητας φυλετικών ανταγωνισμών, δίχως νόημα.
 • Η δυσκολία των Ελλήνων κατοίκων να συμβιώσουν με ένα κομμάτι αλλοδαπών που εμπλέκεται στην παραβατικότητα, καταστρατηγεί πολλές φορές την εν ειρήνη ζωή της περιοχής.
 • Η συνακόλουθη εκμετάλλευση των γεγονότων είναι βούτυρο στο ψωμί των πάσης φύσεως ¨ελληναράδων¨ και ¨εθνικοπατριωτών¨, που …δικαιώθηκαν, ακόμα και σε επίπεδο ψήφων (βλέπε εκλογή Μιχαλολιάκου).
 • Επαναλαμβάνω: η πολιτιστική πρωτοβουλία στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, δεν πρέπει να μείνει εκεί. Οφείλει να φτιάξει ρίζες και να βγάλει καρπούς. Να πείσει πως δεν είναι απλώς ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σε ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας.
 • Πως η πολιτιστική δράση στις προβληματικές γειτονιές της Αθήνας, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει συνέχεια.
 • Πως ο πολιτισμός, για να συντροφέψει ψυχές, θα πρέπει να οργανωθεί με σοβαρότητα και όχι να φτιαχτεί στο πόδι.
 • Πως η παραγωγή πολιτισμού δεν μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά στη βούληση των καλλιτεχνικών γραφείων και των δισκογραφικών επιτελείων.
 • Πως η ανάγκη για μια ¨καλύτερη Ελλάδα¨, περνάει απαραιτήτως μέσα από την πολιτιστική πράξη μέσα στις συνοικίες και τις γειτονιές και όχι μόνο από τους οργανωμένους επικερδείς χώρους των υπερφωτισμένων κτιρίων του κέντρου της πόλης.
 • Πως όλοι πλέον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας γύρω από την έννοια της καλλιτεχνικής παραγωγής εάν επιθυμούμε να εκσυγχρονίσουμε τις Τέχνες και τα γράμματα.
 • Πως εάν οι Τέχνες δεν συνδεθούν με τον ευρύτερο κόσμο, εάν δεν δοθεί η δυνατότητα μιας ισότιμης επικοινωνίας, η στασιμότητα θα επικρατήσει για να βαλτώσει κάθε σκέψη και κάθε δημιούργημα.
 • Πως ακόμα και στις μέρες μας, η πολιτεία (με τους θεσμούς της) μπορεί να παίξει αφυπνιστικό ρόλο και να φτιάξει έδαφος για ρηξικέλευθες πράξεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το έως τώρα ομιχλώδες σκηνικό.
 • Οι πρωτοβουλίες των τριών θεσμικών παραγόντων ίσως μας ωθούν σε τέτοιες σκέψεις.
 • Μήπως και μας μετακινήσουν τη σκέψη από την έως τώρα  ταύτιση του κράτους με έναν περιπατητή που προσπερνάει στο διάβα του κάθε τι δημιουργικό, αδιαφορώντας παντελώς για την όποια εξέλιξη.

Νότης Μαυρουδής
(9/12/2010, για την πρωτοβουλία στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

4 Responses to Σημαία πεταμένη στο δρόμο…

 1. Ο/Η Παναγιώτης Ιορδάνογλου λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λέτε κύριε Νότη!!
  Αλλά διαβάζοντας το άρθρο σας γεννήθηκε ένας προβληματισμός μέσα μου.
  Πολύ ωραία η πρωτοβουλία αυτή! Συμφωνούμε όλοι νομίζω!!
  Ο προβληματισμός μου είναι οτι δεν εγγυάται κάνεις απο αυτούς τους φορείς που πήραν αυτή τη πρωτοβουλία οτι δεν θα μας «επιτεθούν» πακιστανοί και τόσοι άλλοι που συνωστίζονται εκεί και στα γύρο στενά, προσπαθώντας να βρουν το βασικό ανθρώπινο αγαθό ..το φαΐ!!

  Είναι 17 χρονών! προσωπικά, φοβάμαι να πάω εκεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.. πόσο μάλλον το βράδυ!
  πολύ φοβάμαι πως θα υπάρχει πολύ μικρή διέλευση κόσμου λόγω φόβου..
  καμιά λογική γιαγιά δεν θα έπαιρνε το εγγονάκι της να το πάει στο «στόμα του λύκου.. »

  Δεν έχω να προτείνω κάτι καλύτερο, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν θα πετύχει το όλο εγχείρημα που σκοπός του είναι η αναβάθμιση της περιοχής.. Στόχος είναι να μαζευτεί πολύς κόσμος από διάφορες περιοχές της Αθήνας για να παρακολουθήσει το θέαμα .. αλλά ……….. ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στην Αθήνα μόλις πέσει ο ήλιος.

  Μακάρι να πάνε όλα καλα!!

  Παναγιώτης

  • Ο/Η mavroudistar λέει:

   Αγαπητέ Παναγιώτη,
   ο χειρότερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο φόβος, όταν μάλιστα είναι αυτονόητο πως θα φρουρείται το σύνολο της εκδήλωσης, αφού εκεί θα βρίσκεται η ανώτατη βαθμίδα θεσμικών παραγόντων.
   Νομίζω πως θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία όλων μας, ώστε να καταλάβουν οι ¨δικοί μας¨ κρατικοί επίσημοι, πως ο κόσμος ζητάει να ξυπνήσουν οι ¨από πάνω¨ και να ανοίξουν τις πολιτιστικές δράσεις προς το ευρύ κοινό.
   Ο φόβος σου νιώθω πως αγγίζει την υπερβολή.
   Εκμεταλεύσου τα δεκαεπτά σου χρόνια και μη φοβάσαι…
   φιλικά,
   ΝοΜα

 2. Ο/Η chioschristina λέει:

  Πόσο λιγόστεψε η ποικιλία στη ζωή μας!Πώς δραπέτευσε η έκπληξη…Χαμογέλασε.Πολλοί τον ρωτούσαν ύστερα από το «Ωραίος καιρός»,πώς άντεχε τη μοναξιά του χωραφιού του…Τι είναι αλήθεια η μοναξιά και πώς μπορεί να την ορίσεις,αφού είναι του καθενός…Ίσως θα μπορούσαμε να την ορίσουμε έτσι:»Να ‘χεις πολλά να δώσεις και να μην υπάρχει κανείς να τα πάρει»…
  Xρονης Μισιος

 3. Ο/Η chioschristina λέει:

  ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ/HRONIS MISSIOS Όλοι αυτοί που μπλέξανε με τα κόμματα,αυτοί δηλαδή που θέλουνε να σώσουνε τον κόσμο,κι όταν ακόμα κάποια στιγμή ψυλλιαστούνε ότι την επανάσταση δεν την κάνεις για τους άλλους,αλλά για την πάρτη σου,και ότι επαναστατικό δεν είναι τι λες,αλλά τι κάνεις, και τότε ακόμα,αν τους αγγίξεις στο κρίσιμο σημείο της επαφής,εκεί δ…ηλαδή που το φιλαράκι σου θα σου δώσει την ψυχή του,βγάζουν τέτοιο σκουπίδι,που πιάνεις τη μύτη σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s