Δύο κείμενα: Δόμνα Σαμίου – Νίκη του λαού…

ΣΟΥΜΑΡΙΣΤΑ 65
(Αλιεύοντας στο τοπίο, από δω κι από ‘κει…)

Η Δόμνα του αέναου χρόνου…

 • Ανάμεσα σε μνημόνια, διαπλοκές, διαφθορές και χαοτικές καταστάσεις οικονομίας, που έχουν φέρει τη χώρα σε δεινή κατάσταση, έφυγε και η Δόμνα Σαμίου!
 • Εννοώ πως χάσαμε μια παρουσία που προσέφερε οξυγόνο, αφού ήταν εκείνη που μας έδινε ευκαιρίες σύνδεσής μας με τα πολύτιμα και τα ουσιώδη.
 • Ο Γιώργος Λιγνός, εδώ στο TaR, καταφέρνει πάντα και καταγράφει καίρια ζητήματα της μουσικής και πολιτιστικής ζωής και τώρα, το αφιέρωμά του στη Σαμίου είναι γενναιόδωρο και απόλυτα πληροφοριακό, μαζί με ντοκουμέντα που χρειάζονται να καταχωρούνται σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.
 • Διαβάστε την αναφορά του στη Δόμνα http://www.tar.gr/content/content.php?id=3964 και κάντε ένα διάλειμμα από την φορτισμένη (και φορτωμένη) καθημερινότητά σας. Η Σαμίου πάντοτε μας άνοιγε πόρτες της μνήμης, με τα μουσικά ιδιώματα που τείνουμε ως κοινωνία να ξεχάσουμε, τυλιγμένοι στο πέπλο της νιρβάνας της εποχής μας, όπου μια ομιχλώδης παγκοσμιοποιημένη μουσική διανομή, θαρρείς και μας προτείνει να αλλοιώσουμε μνήμες και παρακαταθήκες μιας παρελθούσας ζωής που όμως, υπό ειδικές συνθήκες ζωντανεύει και δηλώνει με τον δικό της τρόπο, παρούσα…  
 • Είχα την πρόθεση να κάνω ευρεία αναφορά στη Δόμνα Σαμίου και να καταθέσω τις δικές μου μαρτυρίες από τη γνωριμία μας, αλλά η αναφορά του Γιώργου Λιγνού ήρθε να συμπληρώσει τα ουσιώδη.
 • Την Τρίτη και 13, του Μαρτίου, στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης, το χώμα σκέπασε το άψυχο σώμα των ογδόντα τεσσάρων χρόνων (12/10/1928-10/3/2012) και τη συνόδεψαν τα τραγούδια των φίλων και θαυμαστών της που δημιούργησαν τις δικές τους αυτοσχέδιες χορωδίες για να την ξεπροβοδίσουν και να της στείλουν τον δικό τους θρήνο…
 • Ας μην μας σαρώσει η εποχή. Ο θάνατος μιας τέτοιας γυναίκας, μιας μάνας και αδελφής, που συνέδεσε την παρουσία της με τις μνήμες και τις καταβολές ενός ολόκληρου λαού, ας μας κάνει να κατανοήσουμε πως μαζί με τ’ άλλα, όταν χάνουμε τέτοιες παρουσίες, η χώρα φτωχαίνει ολοκληρωτικά και χάνει από το πνευματικό της οξυγόνο…
 • Η επιμονή και ο στόχος της για την παράδοση και την διατήρησή της μέσα στο χρόνο, ωφέλησε όλους μας και είναι η αιτία που, πολλοί από εμάς, στρέψαμε το βλέμμα προς ένα τέτοιο τραγούδι, ατόφια λαϊκό, γήινο και υπερήφανο, που εξέθρεψε γενιές και γενιές Ελλήνων της ενδοχώρας και της διασποράς.
 • Θα είναι δύσκολο να ξεχαστεί, ίσως γιατί ο τόπος μας, με έναν μεταφυσικό τρόπο, κρατιέται από τις μνήμες του που σε δύσκολες στιγμές έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο παράδοξο τρόπο.
 • Η Δόμνα Σαμίου θα είναι η δική μας «σύντροφος» και θα μας είναι πάντα μύστης με μελωδίες, χορούς, ρυθμούς, ηθών, μαζί με το αεράκι του βουνού, της θάλασσας, του κάμπου και του αέναου χρόνου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Η νίκη του λαού…

 • Ο λαός ενίκησε!!!
 • Ο Νταλάρας ανέστειλε τις συναυλίες του και έτσι αποδόθηκε …δικαιοσύνη.
 • Όπως διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση του ραδιοσταθμού Σκαϊ 100,3: «την ακύρωση όλων των συναυλιών αλληλεγγύης του Γιώργου Νταλάρα που ήταν προγραμματισμένες για την Αθήνα και τον Πειραιά ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα φαινόμενα βίας, οι τραυματισμοί μουσικών και η καταστροφή μουσικών οργάνων, ιδιαίτερα στην τελευταία συναυλία, έχουν αναιρέσει το νόημα και το χαρακτήρα των μουσικών εκδηλώσεων».
 • Οι αντιδράσεις λοιπόν, έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα για όσους θεώρησαν πως ένας τέτοιος πόλεμος φθοράς, σε κάποιον που έκανε δηλώσεις που δεν άρεσαν, ήταν αναγκαίος!
 • Τώρα, σειρά θα έχει κάποιος άλλος που θα καθίσει στη μύτη του κόκορα. Ο λαός θα λάβει τα μέτρα του, για να τελειώνουμε πια με όσους έχουν απόψεις που δεν συνάδουν με τα λαϊκά συμφέροντα, που φλερτάρουν με μνημόνια και άλλα τέτοια, που έρχονται σε αντίθεση με εκείνους που θεωρούν πως ένας είναι ο δρόμος:
 • Η πάταξη των μονοπωλίων, της ευρωπαϊκής επιρροής και της γαλογερμανικής  …συνωμοσίας κατά της χώρας μας!
 • Ομολογώ πως μοιάζει με κακόγουστο αστείο, όλο αυτό που βάλθηκα να γράψω και σας διαβεβαιώνω πως ένιωσα ότι είχα αφήσει μια …εκκρεμότητα με το προηγούμενο άρθρο μου για τις αντιδράσεις προς τον Νταλάρα, αφού μου την πέσανε κάποιοι αναγνώστες προσπαθώντας να βγουν από το αντικείμενο του άρθρου μου, που αναφερόταν στην πολυποίκιλα βίαιη αντίδραση προς τον Νταλάρα.
 • Θυμίζω: στάθηκα απέναντι στην απαράδεκτη βία και στα «λαϊκά δικαστήρια» που στήθηκαν, με προπηλακισμούς, ύβρεις και καρέκλες να εκσφενδονίζονται προς τον «εχθρό»!!!
 • Κατέγραψα τον φόβο για το αυγό του φιδιού και τώρα, με την απόφαση του τραγουδιστή για αναστολή των συναυλιών του, θα μπει τέλος σ’ αυτή την αντιδικία…
 • «Τέλος» είπα; αμφιβάλλω. Νομίζω πως δεν θα σταματήσει αυτή η μορφή αντίδρασης, γιατί αρχίζουν πια να «φυτρώνουν» πολλά τέτοια «δικαστήρια», σε μια χώρα που δεν ξεχωρίζει την καλλιτεχνία, την επιστήμη, την εκπαίδευση. Έχει καταφέρει (αυτή η χώρα) να διαχωρίζει τους πολίτες σε «καλούς» και «κακούς», τους μαύρους από τους άσπρους, τους «μνημονιακούς» από τους «αντιμνημονιακούς», τους Έλληνες από τους ανθέλληνες…
 • Αφού τα πειράματα με τους …νταλάρηδες, με τον καθηγητή Πανούση, τον βουλευτή Χατζηδάκη, με το κάψιμο των τραπεζών, με την τραγική περίπτωση στη Μαρφίν, με ποικίλους προπηλακισμούς προσώπων, έως και του προέδρου της Δημοκρατίας, στέφθηκαν με επιτυχία(!!!), αφού οι αντιδράσεις έχουν αποτέλεσμα, τότε «πάμε για άλλα».
 • Η Δημοκρατία που διαθέτουμε επιτρέπει στα «λαϊκά δικαστήρια», αυτά να αποδίδουν δικαιοσύνη και τώρα που οι πολιτικοί σχηματισμοί ξεπετάγονται όπως κάποτε τα ροκ γκρουπάκια στην κάθε γειτονιά, τώρα που όλα τα υπό διαμόρφωση κόμματα έχουν κάθε λόγο να καλοπιάνουν και να …θωπεύουν τον κάθε ψηφοφόρο και να του κλείνουν πονηρά το μάτι, ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!!
 • Ας είμαστε έτοιμοι για εξελίξεις, το μέγεθος των οποίων δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αφού η πόλωση θα εντείνεται και το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα νοιαστούν οι κομματικοί μηχανισμοί (παλαιότεροι και νεοσύστατοι) θα είναι ό,τι έχει να κάνει με τον πολιτισμό και δη εκείνον της καθημερινότητας, καθώς και με σώφρονες αντιδράσεις απέναντι στις διαφωνίες των «λαϊκών δικαστηρίων» και όλων εκείνων που τα απαρτίζουν…
 • Εδώ είμαστε για να δούμε τις εξελίξεις.
 • Ίσως, αναζητώντας τη σύνεση και τη σωφροσύνη πάνω σε τέτοια φλέγοντα ζητήματα, να δηλώνω και την πολιτική αφέλειά μου. Δεν πειράζει όμως. Πάντα θα υπάρχουν οι αντίθετες απόψεις που θα κινούν τη σκέψη και τις ιδέες.
 • Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίζονται με αντίλογο και κριτική. Το θέαμα και η ουσία των συγκεκριμένων αντιδράσεων, εναντιώνεται σε κάθε προβληματισμό που έχει να κάνει με θέσεις και απόψεις για τις τέχνες, τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς…

Νότης Μαυρουδής
(15/3/2012)

Advertisements

About Νότης Μαυρουδής

Κιθαριστής-Συνθέτης-Μουσικοπαιδαγωγός-Αρθρογράφος τύπου και ραδιοφώνου-Διευθυντής του www.tar.gr
This entry was posted in Από 4/2010 και μετά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s